Tv-Telefon Bağımlılığı

03-12-2019






 


Çocuklarda Televizyon,Telefon,Tablet Bağımlılığı

Anne-baba olarak Televizyon,Telefon,Tablet bağımlılığı konusunda siz ne yapabilirsiniz?

* Televizyon,Telefon,Tablet için saat sınırlamaları getirmelisiniz. Örneğin çocuğunuz okul çağında ise mutlaka ödevlerini bitirdikten sonra izlemesine izin verilmelidir ki 1 en fazla 2 saat yeterli olacaktır. Televizyon seyretme gibi pasif faaliyetler belirlenmiş sürelerle sınırlanmalı ve ev ortamına hakim olmasına izin verilmemelidir.

Televizyon,Telefon,Tablet seyredilecek süreyi kısıtlı tutmamız, televizyona tablete alternatif yapabileceği keyifli faaliyetlerin listesini beraber hazırlamamız, onunla hoşlanacağı etkinliklerde birlikte kaliteli zaman geçirmemiz, oyun oynamamız, aile içi ilişkilerin niteliği açısından da yararlı olacak, ilişkileri, karşılıklı duygu ve düşünce paylaşımlarını zenginleştirip, geliştirecektir. Günümüzde televizyonda seyredeceklerini kaçırmamak için ev dışı yapılan programlara katılmak istemeyen veya programını dizi saatlerine göre yapan, arkadaşları ile buluşmayı reddeden, gezmeye götürülmeye tepki veren, erken yatmaya direnç gösteren ve sabah okula giderken hazırlanmakta zorlanan çocuk sayısı az değildir.

* Çocuğunuza en yakın en güzel örnek ebeveynleridir. Eğer onun televizyon bağımlısı olmasını istemiyorsanız aynı fedakarlığı sizinde yapmanız gerekiyor. Gereğinden fazla izlemeyerek televizyon alışkanlığınızı şekillendirmelisiniz, ona örnek olmalısınız.

* Sizin belirleyeceğiniz yararlı olduğunu düşündüğünüz çocuk programlarını ya da çizgifilmleri izlemesini sağlayabilirsiniz. İzleyeceği programın yada çizgifilmlerin içeriği; eğitici özellikte olması ve hayal gücünü geliştirebilmesi açısından önemli. Özellikle bazı şiddet ve korku içeren çizgi filmlerden uzak tutmalısınız.

* Tablet-Telefon kullanırken veya televizyon izlerken onu yalnız bırakmamalısınız. Yalnız bir aktivite olarak değil paylaştığınız beraber izlemekten keyif aldığınız bir eylem olarak algılamasını sağlayabilirsiniz.

* Televizyonu-telefonu hiç bir zaman çocuğunuz için bir ödül aracı olarak görmeyin. Çünkü bu sürece alışan çocuk gün geçtikçe yasaklanan şeyin cazip olduğuna inanacak ve yaptığı her iyi davranışında bunu talep edecektir.

* Televizyon-telefon dışında eğlendiği oyunlara ilgisini çekebilirsiniz. Hatta yaşıtlarını sadece oyun oynamak için toplayarak bu sayede başka çocuklarla iletişim kurmasını, sosyalleşmesini sağlayabilirsiniz.

*Yemek zamanı televizyonu kapalı tutun; Günümüz şartlarında tüm ailenin bir araya gelebildiği ender zamanlardan biri olan yemek sofrası aile fertlerinin neşe içinde sohbet edecekleri, iletişim kuracakları mekanlar olmalıdır, televizyon karşısında yenen yemek bunu engellemektedir. Sadece yemek sırasında değil, oyun oynarken, masa başında bir etkinlik yaparken de televizyonu kapalı tutmak önem taşımaktadır. Böylece çocuğun yaptığından alınacak verim artacaktır.

 

Gümüşova Nasrettin Hoca Anaokulu Müdürlüğü - 2019



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 14  kişi beğendi